Co jsou příčiny špatného klíčení semen?

Obsah

Co jsou příčiny špatného klíčení semen?

Co jsou příčiny špatného klíčení semen?

Nejčastější příčiny špatného klíčení semen jsou nekvalitní osivo, nízká či vysoká teplota, nedostatek vláhy, příliš hluboký výsev, příliš krátká doba od výsevu. 1) Nekvalitní osivo s nízkou klíčivostí. Solidní osivářské firmy Vám takové osivo neprodají. První zásadou by proto mělo být kupovat semena z prověřených zdrojů.

Jak dlouho trvá klíčení zeleninových semen?

Nejsou-li podmínky optimální (například z důvodu nízké teploty), může se klíčení protáhnout na tři týdny až měsíc. To platí pro většinu zeleninových semen. U semen některých trvalek, stromů a keřů však klíčení běžně trvá tři a více měsíců, přičemž je zde nutná stratifikace - dlouhodobé vystavení semen chladu a vlhku.

Jak dlouho klíčivá semena vydrží?

U semen některých trvalek, stromů a keřů však klíčení běžně trvá tři a více měsíců, přičemž je zde nutná stratifikace - dlouhodobé vystavení semen chladu a vlhku. Jak dlouho semena vydrží klíčivá? Počítejte s tím, že při běžné pokojové teplotě Vám zakoupená semena vydrží minimálně jeden rok nebo déle.

Jak správně naklíčit semena?

Jak tedy správně naklíčit semena? 1 Pokud již máte vše připravené můžeme začít se samotným klíčením. Klíčení semínek začneme tím, že si necháme ve sklenici... 2 Po této době už možná u některých semínek jde vidět malý kořínek. Pokud ne, nevadí. Semínka i tak vyndáme z vody a... 3 Semínka mohou na talířku klíčit až 7 dní. Je sice pravděpodobné že ty nejsilnější semínka vyklíčí... More ...

Související příspěvky: