Jaké jsou sněhové vločky na zem?

Obsah

Jaké jsou sněhové vločky na zem?

Jaké jsou sněhové vločky na zem?

Na zem jich během geologického vývoje planety spadlo odhadem 10 35. Pod tímto číslem – jedničkou následovanou 35 nulami – se skrývá množství sněhu těžší než celá zeměkoule. A přitom každá je originál a spatřit dvě identické prakticky není možné. To je jen jedno z tajemství, které sněhové vločky mají, popisuje meteoroložka ČT Alena Zárybnická.

Může být vločka uspořádána jakkoli?

A ty mohou být uspořádány jakkoli. Než totiž dopadne vločka na zem, zopakuje se asi milionkrát situace, v níž si nová molekula může vybrat z většího množství pozic, které obsadí.

Jaké jsou vlastnosti sněhové vločky?

O konkrétní podobě sněhové vločky rozhoduje teplota a vlhkost v jednotlivých hladinách atmosféry, kterými vločka prochází. Jak se mění tyto veličiny, tak se mění i způsob narůstání ledových krystalků – tedy tvar vločky. Čím vyšší je vlhkost vzduchu, tím víc molekul soupeří o volná místa, na která by se mohla připojit.

Proč bychom neměli sněhové vločky?

„Kdyby byl vzduch skutečně tak znečištěný, neměli bychom tak dobré sněhové vločky,“ poznamenal kalifornský fyzik na ekologické téma. Průzkum sněhu ale není jeho hlavní výzkumnou prací. Plat dostává od Národní vědecké nadace za vymýšlení pokusné metody, která povede k odhalení tajemných gravitačních vln putujících vesmírem.

Související příspěvky: