Co jsou důležité rudní minerály?

Obsah

Co jsou důležité rudní minerály?

Co jsou důležité rudní minerály?

Důležité rudní minerály 1 Argentit: Ag 2 S surovina stříbra 2 Baryt: BaSO 4 3 Bauxit Al 2 O 3 surovina hliníku 4 Beryl: Be 3 Al 2 (SiO 3) 6 5 Bornit: Cu 5 FeS 4 6 Kasiterit: SnO 2 7 Chalkopyrit: CuFeS 2 8 Chromit: (Fe, Mg)Cr 2 O 4 surovina chromu 9 Cinabarit: HgS ruda rtuti 10 Kobaltit: (Co, Fe)AsS 11 Columbit - Tantalit: (Fe, Mn) (Nb, Ta) 2 O 6 12 Galenit: PbS 13 Zlato: Au, typicky asociováno s křemenem 14 Hematit: Fe 2 O 3 15 Ilmenit: FeTiO 3 16 Magnetit: Fe 3 O 4 17 Molybdenit: MoS 2 18 Pyroluzit :MnO 2 19 Scheelit: CaWO 4 20 Sfalerit: ZnS More ...

Co je železná ruda?

Železná ruda je hornina – minerál, který obsahuje železo v takové chemické formě, která umožňuje jeho hospodárné získání hutnickými metodami. Vedle obsahu samotného železa (minimálně 22 %) rozhoduje o použitelnosti chemické složení, které je podmíněno mineralogickou stavbou, jež určuje i její fyzikální stav.

Co jsou ostatní typy železných rud?

Ostatní typy železných rud představují hlavně fanerozoické oxidické rudy obsahující hlavně hematit, limonit nebo siderit a pelosiderit, případně silikáty jako chamozit a thuringit.

Jaké jsou Rudné minerály?

Rudy se dají rozdělit na monometalické a polymetalické, dále na rudy železa a rudy barevných (neželezných) kovů. Rudné minerály pocházejí většinou ze skupin oxidů, sulfidů, silikátů, nebo i čistých prvků.

Související příspěvky: