Jak se vyrábí stálý magnet?

Obsah

Jak se vyrábí stálý magnet?

Jak se vyrábí stálý magnet?

Záleží také hlavně na materiálu, z jakého je stálý magnet vyroben (nebo v jaké formě se vyskytuje). Pro výrobu stálých magnetů se používají takzvané magneticky tvrdé materiály. Ty mají totiž schopnost uchovat si polarizaci i po tom, co na ně přestane působit vnější magnetické pole. Vyrábí se různé druhy magnetů:

Jaké jsou vzácné magnety?

Díky těmto vzácným zeminám mají ze známých magnetů největší magnetickou energii na jednotku objemu. Vyrábějí se spékáním, podobně jako feritové magnety, ale na rozdíl od nich mají několikrát větší přídržnou sílu, a tak umožňují miniaturizaci rozměrů. Jsou ovšem také tvrdé a poměrně křehké a vyrábí se v hotových tvarech.

Jaké jsou tvary magnetů?

Vstřikováním mohou být vyráběny i složité tvary magnetů s vysokou přesností. Dokonce může být vyroben magnet-rotor s plastovým pastorkem nebo hřídelí v jednom výrobním procesu, čímž se až několikanásobně zvyšuje produktivita. Jejich výroba musí však vždy být na zakázku, protože tvar magnetu musí přesně odpovídat požadavkům a dále se již neupravuje.

Jaké jsou různé druhy magnetů?

Vyrábí se různé druhy magnetů: 1 Feritové magnety - jsou asi nejznámější skupinou magnetů, celosvětově se jich za rok spotřebuje přes 300 000 tun a... 2 Alnico magnety – jsou magnety tvořené slitinou AlNi (hliník a nikl). I přes veliký rozmach nových typů magnetů,... 3 FeNdB a SmCo magnety – jsou asi nejnovějšími typy magnetů. Obsahují prvky vzácných zemin, kterými jsou... More ...

Související příspěvky: