Co je jaderný odpad?

Obsah

Co je jaderný odpad?

Co je jaderný odpad?

Jaderný odpad je odpadem vznikajícím v odvětvích, kde se zpracovávají radioaktivní látky. Jde například o zdravotnictví, průmysl, zemědělství, výzkum a v neposlední řadě energetiku. Reálně se tak může jednat kromě vyhořelého paliva i o různé pomůcky, měřicí přístroje, oděvy, látky, pevné i kapalné látky.

Proč je jaderný odpad velkým tématem?

Jaderný odpad je velkým tématem, které již desítky let rozděluje společnost v pohledu na jaderné technologie. Zastánci argumentují malým množstvím dobře kontrolovatelného odpadu, kdežto odpůrci vytýkají vysokou toxicitu a možné zneužití.

Co se týče jaderného odpadu?

Odpadů je menší množství a není nutné jej skladovat po stovky tisíc let. Stále se ovšem jedná o vysokoaktivní odpady, které je třeba oddělit od životního prostředí. Dříve se rovněž uvažovalo o možnostech ukládání jaderného odpadu pod hladinu oceánů, nebo například o vypouštění jaderného odpadu do vesmíru.

Jaký je objem jaderných odpadů v ČR?

V ČR se ročně vyprodukuje přibližně 450 tun nízko a středněaktivních odpadů (45 gramů na obyvatele), které pocházejí ze zdravotnictví, výzkumu a dalších jaderných technologií. Vyhořelé jaderné palivo z našich jaderných elektráren (Temelín a Dukovany) pak tvoří necelých 100 tun vysokoaktivních odpadů, tedy necelých 10 gramů na obyvatele za rok.

Související příspěvky: