Jak fungují stmívače osvetleni?

Obsah

Jak fungují stmívače osvetleni?

Jak fungují stmívače osvetleni?

Re: Jak fungují stímavče osvetleni? Všechny podobné stmívače pracují na podobném principu, a to propouštění jen části sinusovky střídavého proudu. Základním prvkem regulace je triak, který "pouští" do žárovky větší či menší části sinusovky na základě nastavené hodnoty.

Jak funguje stmívač sinusovky?

Všechny podobné stmívače pracují na podobném principu, a to propouštění jen části sinusovky střídavého proudu. Základním prvkem regulace je triak, který "pouští" do žárovky větší či menší části sinusovky na základě nastavené hodnoty.

Co se týče stmívače sinusovky?

Nechci se hádat, ale ze stmívače určitě nevypadne přesně ta useknutá sinusovka, vždycyky to bude cosi "vyhlazenějšího". Navíc pokud přičtu tepelnou setrvačnost vlákna, výsledek bude cosi jako snížení ef. hodnoty napětí. Tedy i snížení účinnosti žárovky z 8-9% na nějaká 4% plus mínus.

Proč stmívat žárovky na 230V?

Stmívači se nestmívají pouze klasické žárovky na 230V střídavých. Občas se objeví požadavek stmívat také bodovky na nízké napětí. To je možné, některé stmívače umějí stmívat i žárovky napájené z vinutých transformátorů . Takzvané elektronické transformátory pro bodovky ale stmívat nelze.

Související příspěvky: