Jaká je první destilace destilátu?

Obsah

Jaká je první destilace destilátu?

Jaká je první destilace destilátu?

Praxe ukázala, že první destilace je vhodná pouze pro zvýšení koncentrace kvasu a získání směsi s vyšším obsahem etanolu tzv. lutru a výroba výsledného destilátu počíná až při druhé nebo třetí destilaci. Ačkoliv lze i jednoduchou destilací vyrobit destilát ucházející kvality, jedná se vždy tomuto postupu typickou pálenku.

Jak se složil Výsledný destilát?

Analýza by ukázala přesné složení každého vzorku a poté by se z jednotlivých složek složil výsledný destilát. Praxe ovšem ukázala, že první vzorky obsahují vždy velmi nepříjemné a většinou i jedovaté podíly v takové koncentraci, že je nelze pro výsledný destilát vůbec použít.

Co se děje při destilaci kapalin?

Zcela laicky lze říci, že v parách nad směsí kapalin je procentuálně nejvíce zastoupena ta kapalina, jejíchž bod varu je nejblíže k aktuální teplotě směsi. Této skutečnosti se při destilaci využívá k vytvoření tzv. frakcí z nichž se pak vybere žádaná část.

Jak se destilát zahřeje?

Destilát se zahřeje s 3 ml zředěné H2SO4 a 20 ml nasyceného roztoku dvojchromanu draselného . Ze směsi se oddestiluje třikrát po 4 ml. Druhý a třetí destilát se smíchá a přidá se do něj 10 kapek chlorovodíkového 0,5% roztoku morfinu, protřepe se a převrství konc.

Související příspěvky: