Můžu jíst meloun při cukrovce?

Obsah

Můžu jíst meloun při cukrovce?

Můžu jíst meloun při cukrovce?

Můžu jíst meloun při cukrovce? Meloun by se měl stát součástí stravování u diabetiků. Musí však sledovat sacharidy, nezapomínat kontrolovat velikost porce a obloukem se vyhýbat přidaným cukrům a konzervovaným sirupům. Meloun je v čerstvém stavu tím nejlepším, obsahuje velký podíl vitaminů B a C, betakarotenu a lykopenu.

Kdo je cukrový meloun?

Cukrový meloun (Cucumis melo L.) patří do čeledi tykvovité, je příbuzný s okurkami a tykvemi. Pochází z Přední Asie – Iránu a Turecka, dnes je ale rozšířen téměř ve všech teplých oblastech. Jde o liánovitou rostlinu, která se může přichytit svými úponky k opoře. Většinou se ale pěstuje na zemi, podobně jako okurky nakládačky.

Kde pěstovat meloun?

U melounů rozlišujeme dva typy: cukrový a vodní. Oba mají téměř stejné nároky na pěstování, cukrový má v průměru o dvacet dní delší vegetační období. Venkovní pěstování si můžeme dovolit jen v nejteplejších oblastech země.

Kde se pěstují melouny?

Ve středních a vyšších polohách vypěstujeme melouny pouze ve skleníku. Na jihu Moravy se pěstování této sladké zeleniny v posledních letech poměrně rozšířilo, jeho technologii se však zahrádkáři věnují málo a úroda ještě nebývá veliká. Melouny milují teplo, dostatek vláhy a půdu bohatou na živiny.

Související příspěvky: