Co je vnitřní stavba kůži?

Obsah

Co je vnitřní stavba kůži?

Co je vnitřní stavba kůži?

Vnitřní stavba dovoluje kůži se rychle adaptovat na změny tvaru a pohybu těla. K hlavním funkcím se řadí ochrana, termoregulace, smyslové čití a účast na látkové výměně. Kůže je spolu s přídatnými orgány součástí bariérového systému kožního (latinsky integumentum commune).

Která je nejzevnější vrstva kůže?

Stavba kůže 1 Pokožka ( epidermis) je nejzevnější vrstva těla i kůže, histologicky vícevrstevnatý dlaždicový epitel na povrchu... 2 Rohovitá vrstva ( stratum corneum) tvoří 15–20 povrchových vrstev pevně spojených, zploštělých a keratinizovaných buněk... 3 Světlá vrstva ( stratum lucidum) je tenká vrstva, jíž tvoří odumřelé epitelové buňky bez jader, s bílkovinou eleidinem v... More ...

Jaká je Tloušťka kůže u člověka?

Tloušťka kůže se liší podle typu organismu a prostředí areálu, v němž jedinec žije. U člověka se její průměr pohybuje mezi 0,5–4 mm, s nejtenčím povrchem na očních víčkách a penisu, a největším ztluštěním na zádech.

Co je lidská kůže?

Lidská kůže (latinsky cutis, řecky derma) stejně jako kůže jiných obratlovců je orgán, který pokrývá tělo, odděluje vnitřní prostředí organismu od vnějšího prostředí. Tím je chrání před horkem a chladem, před mechanickým poškozením, infekcí a dalšími nepříznivými vlivy.

Související příspěvky: