Proč je olivový olej zdravý?

Obsah

Proč je olivový olej zdravý?

Proč je olivový olej zdravý?

Olivový olej je velmi zdravý. Na trhu najdeme kvalitní i méně kvalitní druhy olivového oleje, jako jsou oleje extra panenské (nejkvalitnější) nebo olivový olej z pokrutin (nejméně kvalitní, protože se vyrábí z "odpadu"). Proč je stabilita olivového oleje důležitá? Měli byste používat olivový olej na vaření?

Jaké jsou tuky v olivovém oleji?

Pouhých 24% olivového oleje je tvořeno nasycenými tuky a omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami ( 1 ). Ovšem většina tuků v olivovém oleji (kolem 73%) připadá na zdravé mononenasycené tuky (kyselinu olejovou), které jsou velmi zdravé.

Co je olivový olej proti zánětu?

Shrnutí: Olivový olej obsahuje řadu živin, které pomáhají v boji proti zánětu. Mezi tyto živiny patří například kyselina olejová a také antioxidant oleokantal. Cévní mozková příhoda vzniká při porušení zásobování mozku krví, a to buď v důsledku ucpání cévy sraženinou nebo v důsledku krvácení do mozku.

Jaké jsou vlastnosti olivového oleje?

V jedné studii bylo několik různých druhů olivového oleje používáno na smažení za vysokých teplot po dobu 24 hodin. Výsledkem bylo zjištění, že je tento olej velmi odolný vůči oxidaci. Nejlépe si vedl extra panenský olivový olej, který obsahuje nejvíce antioxidantů ( 12 ). I výsledky dalších studií toto zjištění potvrzují.

Související příspěvky: