Kde jsou sloučeniny obsahující síru?

Obsah

Kde jsou sloučeniny obsahující síru?

Kde jsou sloučeniny obsahující síru?

Sloučeniny obsahující síru mají význam v detoxikačních mechanismech a skupina SH v tkáňovém dýchání. V metabolismu hraje důležitou roli energeticky bohatá sirná vazba, podobná vazbě fosforečnanové. Z hlediska lidského zdraví je síra nezbytná v procesu tvorby organických sloučenin.

Proč je červená cibule dobrá do salátů?

Červená cibule (Carmen) je výborná do salátů či pomazánek, protože má nasládlou chuť a výraznou barvu. Při tepelné úpravě tato cibule ztrácí svou barvu, ale ne chuť. Hodí se tedy i při dušení či pečení. Výsledný pokrm je pak sladší a jemnější, než kdybychom použili klasickou cibuli.

Co je hlavním zdrojem síry v těle?

Hlavním zdrojem síry v lidském těle jsou dvě aminokyseliny: metionin a cystein, které musí být brány z výživy. Téměř 75 % síry zadržené v organismu je okysličováno na sírany a vylučováno, a to především s močí.

Jak léčit rozdrobená síra?

Rozdrobená síra přiložená na kůži prochází chemickou změnou. Tímto způsobem lze léčit akné, běžný mazotok, lupénku, malomocenství, sliznice vaječníku, záněty dělohy, zánět pochvy. Síra se zevně používá jako mast na lupy a svrab, při hnisavých kožních chorobách způsobených parazity a při kloubním revmatizmu - ve formě koupelí.

Související příspěvky: