Co je státní občanství?

Obsah

Co je státní občanství?

Co je státní občanství?

Státní občanství je jedním z hlavních znaků moderního státu. Tento právní svazek mezi občanem a státem je zpravidla proti vůli fyzické osoby nezrušitelný a na jeho základě vznikají jeho subjektům vzájemná práva a povinnosti (závazky).

Kdo může opustit Spojené státy amerických občanů?

Toto platí pro většinu případů, ovšem existují výjimky, kdy manželé/ky amerických občanů mohou zažádat o občanství již po třech letech. Žadatel by neměl opustit Spojené státy na více jak šest měsíců v posledních pěti letech (v případě manžela/ky amerického občana/ky v posledních třech letech) a do doby vyřízení žádosti o udělení občanství.

Jak získat státní občanství České republiky?

Získání státního občanství je upraveno v zákoně č. 186/2013 Sb., o státním občanství České republiky. Podle tohoto zákona lze státní občanství České republiky nabýt následujícími způsoby: Narozením, je-li v den narození dítěte alespoň jeden z rodičů státním občanem České republiky.

Jaká je žádost o občanství?

Žádání o občanství není sice velmi složité, ale pokud žadatel není vědom potencialních problemů na základě svých osobních okolností, může žádost o občanství dopadnout katastrofalně se ztrácením Zelené karty. Žádost ob občanství není jen formalita.

Související příspěvky: