Jaká je potřebná doba pojištění pro invalidní důchod?

Obsah

Jaká je potřebná doba pojištění pro invalidní důchod?

Jaká je potřebná doba pojištění pro invalidní důchod?

Délka potřebné doby pojištění pro nárok na invalidní důchod je závislá na věku občana: 1 u občanů ve věku nad 28 let činí potřebná doba pojištění 5 roků a zjišťuje se z posledních deseti roků před vznikem... 2 u osob ve věku do 28 let je potřebná doba pojištění kratší; osoby do 20 let činí méně než 1 rok; u osoby od 20 do 22 let... More ...

Kdo pobírají invalidní důchod?

Těm, kteří pobírají invalidní důchod (týká se všech stupňů invalidity) v době, kdy dosáhnou 65 let věku, výplata invalidního důchodu nezaniká, ale ČSSZ ho ze zákona automaticky změní na důchod starobní. Výše starobního důchodu zůstává stejná jako výše invalidního důchodu.

Jaký je výpočet invalidního důchodu?

Výpočet invalidního důchodu je poměrně složitý: průměr hrubých výdělků se nejprv srovnává pomocí přepočítávacích koeficientů, potom do hry vstoupí dvě redukční hranice a následně se dojde k takzvanému výpočtovému základu.

Kdy vznikl důchod pro invaliditu prvního stupně?

Částečný invalidní důchod, na který vznikl ke dni 1. ledna 1996 nárok podle § 89 odst. 1 zákona o důchodovém pojištění, se ve výši, v jaké náležel ke dni 31. prosince 2009, považuje od 1. ledna 2010 za invalidní důchod pro invaliditu prvního stupně.

Související příspěvky: