Jaké jsou důvody pro výpověď zaměstnavatele?

Obsah

Jaké jsou důvody pro výpověď zaměstnavatele?

Jaké jsou důvody pro výpověď zaměstnavatele?

Ačkoliv se jedná o jednostranné ukončení pracovního poměru, je třeba zachovat určitá pravidla stanovená zákonem. Výpověď musí být doručena v písemné podobě a zaměstnavatel může dát výpověď zaměstnanci pouze z přesně stanovených důvodů, jako je nadbytečnost. Naproti tomu zaměstnanec pro výpověď nemusí uvádět žádný důvod.

Může zaměstnanec k okamžitému ukončení přistoupit na vrub zaměstnavateli?

Zaměstnanec k okamžitému ukončení může přistoupit taktéž ve dvou případech, navíc mu náleží i mzda za dobu hypotetické výpovědní lhůty. Důvodem jsou právě podmínky, za kterých lze takto poměr ukončit, protože ty zaměstnanec není schopen ovlivnit a padají tak na vrub zaměstnavateli:

Kdo může v zkušební době ukončit svůj pracovní poměr?

Ve zkušební době může kdokoliv kdykoliv pracovní poměr bez udání důvodu ukončit, opět samozřejmě písemnou formou. Jediným omezením je zákaz ukončení ze strany zaměstnavatele při zaměstnancově pracovní neschopnosti. Hledáte práci nebo brigádu?

Může zaměstnanec dát výpověď?

Zaměstnanec může dát výpověď z jakéhokoliv důvodu, nebo bez udání důvodu Zaměstnavatel může dát výpověď pouze ze zákonem stanovených důvodů (§ 52 Zákoníku práce) K odvolání už podané výpovědi musí svolit i druhá strana a to písemně

Související příspěvky: